O nama

(0-24): 098 465 001
(Tel): 01 4882 025
Pavla Radiće 9,
RH, 10000 Zagreb

Uz vas

od 1835.

1835. godine u Zagrebu, osnovana je Prva građanska udruga za sjajne pogrebe i posmrtnu pripomoć. Zahvalni smo da nam generacije korisnika naših usluga već desetljećima ukazuju svoje povjerenje u najtežim životnim trenucima. Dugogodišnja i uspješna suradnja s Pogrebnim poduzećem Zagreb, koje je s radom počelo 1948. godine, osim garancije na kvalitetu usluge našim članovima omogućava i do 30% manje troškove pogreba.

Stogodišnjica

100 godina djelovanja Prve građanske udruge za sjajne pogrebe i posmrtnu pripomoć.

2015. godine

Obilježavamo 180 godina postojanja Prve građanske udruge za sjajne pogrebe i posmrtnu pripomoć s preko 100.000 članova.

2023. godine

I ove godine nastavljamo s našim kvalitetnim uslugama zahvaljujući povjerenju naših članova i klijenata koji su prepoznali naše iskustvo, profesionalnost, stabilnost i dosljednost.

Clanovi i klijenti

O nama

“Humani pristup i znanje,
brinu o svim aspektima
oproštaja umjesto vas.”
Marko K.

“Ključ u ruke – organizacija
cijelog pogreba,
bez dodatnog opterećenja.”
Marin T.

“Za razliku od drugih pogrebnih
institucija, ovdje smo dobili
30% manje pogrebne troškove.”
Marija M.

“Stručnost, ljubaznost i
razumijevanje za ožalošćene
članove obitelji.”
Goran P.

“Jasnoća i točnost
u davanju informacija.”
Nikolina M.

“Dostupnost u svakom trenutku
čak i nakon pogreba.”
Kristina M.

“Stručnost, ljubaznost i
razumijevanje za ožalošćene
članove obitelji.”
Goran P.

“Jasnoća i točnost
u davanju informacija.”
Nikolina M.

“Dostupnost u svakom trenutku
čak i nakon pogreba.”
Kristina M.

Iskustvo

i profesionalnost

Iskustvo i profesionalan pristup poslu kojim se bavimo, te razumijevanje potreba naših članova i korisnika naših usluga, doprinijeli su tome da smo i dan danas u suradnji s Pogrebnim poduzećem Zagreb jedno od najstarijih i najvećih europskih pogrebnih društava i posmrtnih udruga. Obratite nam se s punim povjerenjem i otkrijte mnoge razloge zašto smo upravo mi prvi izbor već generacijama naših korisnika i članova.

Kontaktirajte nas

U nastavku možete pročitati izvatke iz Statuta Prve građanske Udruge za sjajne pogrebe i posmrtnu pripomoć, preuzeti elektroničku verziju Statuta i pogledati pravila nagradne igre.

GRAĐANI DO 50 GODINA STAROSTI

Članak 10.
Članska prava i obveze građana koji u času upisa u Udrugu nisu navršili 50 godina života su slijedeća (po vlastitom izboru):

a) plaćanje upisnine i jednostruke članarine kroz period od 20 godina računajući od datuma upisa. Članarina se može plaćati u mjesečnim ili višemjesečnim iznosima počev od mjeseca u kojem se član upisuje. Član u ovom slučaju stiče pravo na pogrebne troškove prema utvrđenom standardu kako slijedi:

100% iznosa nakon 3 godine (36 mjeseci) proživljenog članstva od dana upisa pod uvjetom da je uredno podmirena članarina za sve tri godine.

75% iznosa nakon 2 godine (24 mjeseci) proživljenog članstva od dana upisa pod uvjetom da je uredno podmirena članarina za te dvije godine.

50% iznosa nakon 1 godine (12 mjeseci) proživljenog članstva od dana upisa pod uvjetom da je uredno podmirena članarina za tu godinu.

Član koji umre prije isteka roka od godine dana provedenog u članstvu, ima pravo na onu svotu koju je dotad uplatio putem članarine. Stečeno pravo kako je gore navedeno primjenjuje se samo u slučaju kada član umre prije isteka roka od 20 godina, u protivnom, odnosno u slučaju doživljenja svih 20 godina je dužan plaćati članarinu.

b) plaćanje upisnine i dvostruke članarine kroz period od 10 godina .U ovom slučaju član ima pravo na pogrebne troškove prema utvrđenom standardu kako slijedi:

100% iznosa nakon 18 mjeseci proživljenog članstva od dana upisa pod uvjetom da je za taj period uredno podmirio članarinu,

75% iznosa nakon 12 mjeseci proživljenog članstva od dana upisa pod uvjetom da je za taj period podmirio uredno članarinu,

50% iznosa nakon 6 mjeseci proživljenog članstva od dana upisa pod uvjetom da je za taj period uredno podmirio članarinu.

Član koji umre prije isteka roka od 6 mjeseci provedenog u članstvu, ima pravo na iznos koji je dotad uplatio putem članarine. Stečeno pravo kako je u ovoj točki navedeno primjenjuje se samo u slučaju kada član umre prije isteka roka od 10 godina, u protivnom dužan je plaćati članarinu svih 10 godina.

c) plaćanje upisnine i četverostruke članarine kroz period od 5 godina . U ovom slučaju član ima pravo na pogrebne troškove prema utvrđenom standardu kako slijedi:

100% iznosa nakon 9 mjeseci proživljenog članstva od dana upisa pod uvjetom da je uredno podmirio članarinu za taj period.

75% iznosa nakon 6 mjeseci proživljenog članstva od dana upisa pod uvjetom da je uredno podmirio članarinu za taj period.

50% iznosa nakon 3 mjeseca proživljenog članstva od dana upisa pod uvjetom da je uredno podmirio članarinu za taj period.

Član koji umre prije isteka 3 mjeseca, ima pravo na onu svotu koju je dotad uplatio. Stečeno pravo kako je navedeno u ovoj točki primjenjuje se ukoliko član umre prije isteka roka od 5 godina proživljenog članstva. U slučaju doživljenja, plaća članarinu svih 5 godina.

GRAĐANI OD 50 DO 60 GODINA STAROSTI

Članak 11.
Članska prava i obveze članova koji su u času upisa navršili 50 godina života ali nisu stariji od 60 godina života su slijedeća (po vlastitom izboru):

a) plaćanje upisnine i jednostruke članarine kroz period od 20 godina . Članarina se plaća u mjesečnim ili višemjesečnim iznosima počev od mjeseca u kojem se član upisuje. U ovom slučaju član ima pravo na pogrebne troškove prema utvrđenom standardu kako slijedi:

100% iznosa nakon 4 godine (48 mjeseci) proživljenog članstva od dana upisa pod uvjetom da je uredno platio članarinu za navedeni period,

75% nakon 3 godine (36 mjeseci) proživljenog članstva od dana upisa pod uvjetom da je uredno platio članarinu za navedeni period,

50% nakon 2 godine (24 mjeseci) proživljenog članstva od dana upisa pod uvjetom da je uredno platio članarinu za navedeni period.

Član koji umre prije isteka roka od 2 godine provedene u članstvu, ima pravo na onaj iznos koji je uplatio do časa smrti. Stečeno pravo kako je navedeno u ovoj točki primjenjuje se ukoliko član umre prije isteka roka od 20 godina proživljenog u članstvu. U slučaju doživljenja plaća članarinu svih 20 godina.

b) plaćanje upisnine i dvostruke članarine kroz period od 10 godina . U ovom slučaju član ima pravo na pogrebne troškove prema utvrđenom standardu kako slijedi:

100% iznosa nakon 2 godine (24 mjeseci) proživljenog članstva od dana upisa pod uvjetom da je uredno platio članarinu za navedeni period,

75% iznosa nakon 18 mjeseci proživljenog članstva od dana upisa pod uvjetom da je uredno platio članarinu za navedeni period,

50% iznosa nakon 12 mjeseci proživljenog članstva od dana upisa pod uvjetom da je uredno platio članarinu za taj period.

Član koji umre prije isteka roka od 12 mjeseci proživljenog članstva, ima pravo na onaj iznos koji je uplatio do časa smrti. Stečeno pravo kako je navedeno u ovoj točki primjenjuje se ukoliko član umre prije isteka roka od 10 godina proživljenog članstva. U slučaju doživljenja plaća članarinu svih 10 godina.

c) plaćanje upisnine i četverostruke članarine kroz period od 5 godina . U ovom slučaju ima pravo na pogrebne troškove prema utvrđenom standardu kako slijedi:

100% iznosa nakon 12 mjeseci proživljenog članstva od dana upisa pod uvjetom da je uredno platio članarinu za taj period,

75% iznosa nakon 9 mjeseci proživljenog članstva od dana upisa pod uvjetom da je uredno platio članarinu za taj period,

50% iznosa nakon 6 mjeseci proživljenog članstva od dana upisa pod uvjetom da je uredno platio članarinu za taj period.

Član koji umre prije isteka roka od 6 mjeseci proživljenog članstva ima pravo na onaj iznos koji je uplatio do časa smrti. Stečeno pravo kako je navedeno u ovoj točki primjenjuje se ukoliko član umre prije isteka roka od 5 godina proživljenog u članstvu. U slučaju doživljenja plaća članarinu svih 5 godina.

GRAĐANI KOJI ŽIVE U INOZEMSTVU

Članak 14.
Građani do 60 godina
Članska prava i obveze članova koji u času upisa u Udrugu nisu navršili 60 godina života su slijedeća (po vlastitom izboru):

a) plaćanje upisnine i jednostruke članarine kroz period od 20 godina računajući od dana upisa. Član u ovom slučaju stjeće pravo na pogrebne troškove prema utvrđenom standardu nakon 4 godine proživljenog članstva od dana upisa pod uvjetom da je uredno podmirena članarina. Član koji umre prije isteka roka od 4 godine ima pravo na onu svotu koju je do tada uplatio. Stečeno pravo, kako je gore navedeno, primjenjuje se u slučaju kada član umre prije isteka roka od 20 godina, u protivnom, u slučaju doživljenja dužan je plaćati članarinu svih 20 godina.

b) plaćanje upisnine i dvostruke članarine kroz period od 10 godina računajući od dana upisa . Član u ovom slučaju stječe pravo na pogrebne troškove nakon proteka perioda od 3 godine proživljenog članstva od dana upisa, pod uvjetom da je uredno podmirena članarina. Član koji umre prije isteka roka od 3 godine ima pravo na onu svotu koju je do tada uplatio. Stečeno pravo, kako je odvdje navedeno, primjenjuje se u slučaju kada član umre prije isteka roka od 10 godina, a u slučaju doživljenja dužan je plaćati članarinu svih 10 godina.

c) plaćanje upisnine i četverostruke članarine kroz period od 5 godina računajući od dana upisa . Član u ovom slučaju stječe pravo na pogrebne troškove nakon 2 godine proživljenog članstva od dana upisa, pod uvjetom da je uredno podmirena članarina. Član koji umre prije isteka roka od 2 godine, ima pravo na onu svotu koju je do tada uplatio. Stečeno pravo, kako je ovdje navedeno, primjenjuje se u slučaju kada član umre prije isteka roka od 5 godina, što znači da u slučaju doživljenja mora plaćati članarinu svih 5 godina.

Građani stariji od 60 godina
Članska prava i obveze članova koji su u času upisa navršili 60 godina života su slijedeća (po vlastitom izboru):

a) plaćanje upisnine i članarine za sve mjesece koliko se stariji od 60 godina po cijeni članarine tekućeg mjeseca u kojem se upisuje u Udrugu. Cijena mjesečne članarine za dokup ovisi o roku plaćanja. Mjeseci koji su plaćeni kod dokupa računaju se u rok plaćanja na način da se u slučaju doživljenja isti skraćuje za plaćene mjesece dokupa. Nakon plaćenog dokupa zbog prekoračenja dobne granice član nastavlja plaćati redovnu članarinu i stiče prava kao i oni članovi koji u času učlanjenja nisu navršili 60 godina života.

b) plaćanje upisnine i mjesečne članarine bez obveze dokupa s tim da u času smrti obitelj ima pravo na onu svotu koju je član do tada uplatio. Ukoliko na ovaj način nije uplaćen cijeli standard, razliku do pune cijene pogrebnih troškova, plaća osoba kod ugovaranja pogreba.

GRAĐANI STARIJI OD 60 GODINA

Članak 12 .
Članska prava i obaveze članova koji su u času upisa u Udrugu navršili 60 godina života su slijedeća (po vlastitom izboru):

a) plaćanje upisnine i članarine za sve mjesece koliko su stariji od 60 godina pod istim uvjetima kao i članovi iz članka 11. ovog Statuta i sa istim pravima tih članova. Dakle, ovi članovi su u obvezi dokupa godina i mjeseci i to po cijeni članarine tekućeg mjeseca u kojem se upisuju u Udrugu. Vrijeme koje su otkupili računa im se u rok od 20, 10 ili 5 godina zavisno za koji rok plaćanja su se odlučili. Nakon dokupa zbog prekoračenja dobne granice, počinju plaćati članarinu i stiču prava i obveze kao i članovi navedeni u čl.11. ovog Statuta.

b) plaćanje upisnine i mjesečne članarine bez obveze dokupa godina života s tim da u času smrti ima pravo na onu svotu koju je dotad uplatio putem članarine. Ukoliko na ovaj način nije sve kompletno uplaćeno, razliku mora platiti osoba koja ugovara pogreb za tog člana Udruge.

GRAĐANI ZA KOJE ČLANARINU PLAĆA POSLODAVAC ILI SINDIKAT

Članak 13.

Poslodavac ili sindikat može plaćati članarinu u ime i za račun svih zaposlenih radnika. Ukoliko do smrti radnika dođe za vrijeme trajanja njegovog radnog odnosa kod pravne osobe koja za njega plaća članarinu, Udruga osigurava pogrebni standard u cjelosti bez obzira koliko je pravna osoba uplatila na ime članarine za tog radnika do momenta njegove smrti.

U slučaju da pravna osoba odustane od plaćanja, radnik može nastaviti plaćanje sam, koje pravo ima i u slučaju odlaska iz tog poduzeća iz bilo kojeg razloga (mirovina, stečaj, odlazak u drugo poduzeće i sl.). Sve izvršene uplate priznati će se u korist ranije zaposlenog, a pravna osoba nema pravo na povrat uplaćene članarine. Ovaj član koji sam nastaviti plaćati članarinu ima ista prava i obveze kao i svi redovni članovi. Vrijeme provedeno u poduzeću za koje je uredno plaćena članarina, računa se u ukupno vrijeme provedeno u članstvu.

U slučaju doživljenja, poslodavac, sindikat, odnosno radnik koji nastavi sam plaćati članarinu, moraju plaćati članarinu kroz čitav period koji su izabrali kao rok plaćanja.

Stjecanje članstva

Članak 25.
Upis u članstvo Udruge vrši se pristupnicom. Pristupanjem u članstvo građanin se obvezuje da će se u svemu pridržavati Statuta Udruge, odluka Skupštine i organa upravljanja, da će savjesno ispunjavati svoje članske dužnosti te svojim ponašanjem doprinositi radu Udruge.

Nakon pristupnice novom će se članu izdati članska knjižica ili članska kartica ili ugovor kojim će se regulirati međusobna prava i obveze člana s jedne strane i Udruge s druge strane.

Članak 26.
Za početak računanja rokova uzima se onaj datum u mjesecu u kojem je izvršen upis, a za završetak rokova uzima se istek tog datuma u mjesecu koji je relevantan za stjecanje prava.

U slučaju potrebe, računanje rokova se može utvrditi i na drugi način, ukoliko se to pokaže jednostavnije zbog kompjuterske obrade podataka.

PRAVA I DUŽNOSTI ČLANOVA

Članak 9.
Stupanje u članstvo Udruge je dobrovoljno. Član Udruge može postati državljanin RH kao i strani državljanin i to direktnim upisom bez obzira na životnu dob. Ove članove nazivamo redovnim članovima. Član Udruge može postati i osoba (državljanin RH i stranac) bez poslovne sposobnosti ili s ograničenom poslovnom sposobnošću, ali bez prava sudjelovanja u radu tijela Udruge. Ove članove nazivamo nominalnim članovima. Član Udruge može biti domaća i strana pravna osoba. Ove članove nazivamo izvanrednim članovima. Izvanredni članovi su dužni svojim radom podupirati i promicati ciljeve Udruge. Redovni i nominalni članovi moraju platiti upisninu i članarine u skladu s ovim Statutom i odlukom Upravnog odbora, a izvanredni članovi plaćaju samo upisninu.

Redovni i izvanredni članovi imaju pravo biti birani u organe Udruge. Članska prava i članske obveze redovnih i nominalnih članova utvrđuju se u šest različitih kategorija:

a) članska prava i obveze građana koji u času upisa u Udrugu nisu navršili 50 godina života,
b) članska prava i obveze građana koji su u času upisa u Udrugu navršili 50 godina, a nisu stariji od 60 godina,
c) članska prava i obveze građana koji su u času upisa u Udrugu navršili 60 godina života,
d) članska prava i obveze građana za koje članarinu plaća poslodavac ili sindikat.
e) članska prava i obveze građana koji žive u inozemstvu
f) članska prava i obveze građana koji su se učlanili kroz nagradnu igru i posebne ugovorne odnose

Smatra se da je građanin navršio odgovarajuće godine života istekom datuma rođenja.

PRESTANAK ČLANSTVA

Članak 21.
Članstvo u Udruzi prestaje:

  • smrću člana,
  • istupanjem,
  • isključenjem,
  • brisanjem.

Članak 22.
Svaki član Udruge može istupiti iz članstva svojevoljno i bez obrazloženja.

Iz članstva Udruge isključuje se član koji na bilo koji način radi protiv interesa i ciljeva Udruge. O isključenju člana odlučuje Upravni odbor. Na ovu odluku član ima pravo uložiti žalbu predsjedniku Udruge u roku od 15 dana od dana primitka odluke o isključenju. Predsjednik Udruge će donijeti odluku po ovoj žalbi u roku od 15 dana od dana primitka žalbe i time odluka postaje konačna i pravomoćna.  

Članak 23.
Prestankom članstva uslijed smrti člana prestaju sve obveze člana prema Udruzi. Udruga ima obvezu prema članu, odnosno ugovaratelju pogreba organizirati i financirati pogrebne troškove u okviru tzv. stečenog prava člana.
Prestankom članstva uslijed istupanja i isključenja prestaju sva međusobna prava i obveze između člana i Udruge. U ovom slučaju član ima pravo zatražiti povrat članskog uloga pismenim putem u roku od mjesec dana od dana prestanka članstva.
Povrat novca se ostvaruje tako da se od uplaćenog nominalnog iznosa odbiju stvarni troškovi učlanjenja (provizija akviziteru, poštanski troškovi, uplatnice i sl.).

Članak 24.
Ako član Udruge umre pa se prilikom ugovaranja pogreba ustanovi da je bio u zaostatku s plaćanjem članarine duže od 2 mjeseca nema se pravo na tzv. stečeni pogrebni standard. Ugovaratelj pogreba za tog člana ima pravo samo na nominalne uplaćene članarine.

Ako smrt člana nastupi unutar roka od dva mjeseca koliko može trajati maksimalno zakašnjenje nasljednici umrlog člana moraju podmiriti zakašnjelu članarinu po tekućim cijenama,a članu se priznaju prava po ovom Statutu.

Član Udruge koji kasni s plaćanjem može za života u svako vrijeme uplatiti zaostale članarine po cijeni tekućeg mjeseca. U slučaju da član to ne učini, njegovo članstvo će se staviti u mirovanje sve dok se član ne ispiše i ne ostvari pravo na povrat novca umanjen za stvarne troškove. U slučaju da član umre za vrijeme dok je njegovo članstvo bilo u mirovanju, ako se pogreb obavlja preko Udruge, primijenit će se stavak 1. ovog članka. U slučaju da je član umro za vrijeme dok je njegovo članstvo bilo u mirovanju, a pogreb nije obavljen preko naše Udruge u smislu članka 29. ovog Statuta, povrat uplaćene članarine umanjene za stvarne troškove u smislu članka 23. ovog Statuta izvršit će se naslovniku računa koji je ugovarao pogreb za pokojnog člana, a ako se isti neće moći utvrditi isplata će se izvršiti zakonskim nasljednicima pokojnog člana temeljem pravomoćnog rješenja o nasljeđivanju.

Član Udruge koji nije uplatio niti upisninu niti članarinu kroz period od 6 mjeseci može se brisati iz članstva bez ikakve obavijesti.

POGREBNI STANDARDI

Članak 28.
Svaki član Udruge koji ispuni svoje članske obveze ima pravo na pogrebne troškove takozvanog klasičnog ukopa ili kremiranja. Pogrebni troškovi utvrđuju se kao pogrebni standard koji obuhvaća slijedeće:

a) za klasični ukop – drveni lijes, grobni znak, tekstilna oprema, papuče, 20 osmrtnica, natpis na grobni znak, aranžiranje lijesa, nošenje pokojnika, prijevoz s mjesta smrti u Zagrebu do mrtvačnice u Zagrebu, zemljani grob na gradskom groblju koji će se u času smrti koristiti za redovne ukope građana koji nemaju grobno mjesto od ranije, s pripadajućim uslugama groblja kao što je izlaganje lijesa na odru u mrtvačnici, prijevoz pokojnika, vijenaca i cvijeća od mrtvačnice do groba te otvaranje i zatvaranje groba.

b) za kremiranje – drveni lijes, grobni znak,tekstilna oprema, papuče, 20 osmrtnica, natpis na grobni znak, aranžiranje lijesa, nošenje pokojnika, prijevoz s mjesta smrti u Zagrebu do krematorija, zemljani grob za urne na gradskom groblju koje će se u času smrti člana koristiti za redovne ukope građana koji nemaju grobno mjesto od ranije s pripadajućim uslugama groblja kao što je ispraćaj na krematoriju, kremiranje, prijevoz urne do groba i polaganje urne u grob.

Pogrebni standard ne uključuje: nabavu grobnice, nadgrobnog uređaja, kazete za urne, troškove ekshumacije, troškove obdukcije, limeni uložak,oblačenje pokojnika, glazbu, vijence i cvijeće, misu i svećenika, oglase u novinama, prijevoz izvan Zagreba ili iz nekog drugog mjesta u Zagreb, uređenje groba i grobne pristojbe, nabavku crnine i drugo.

Upravni odbor zadužen je za praćenje, utvrđivanje i mijenjanje redovnog i izvanrednog standarda bez potrebe mijenjanja ovog Statuta i potrebe sazivanja Skupštine.

 Članak 29.
Smrt člana Udruge mora se prijaviti Udruzi i Udruga preuzima organizaciju pogreba u ovim slučajevima:

  • ako je smrt člana nastupila u Zagrebu i ukop je u Zagreb
  • ako je smrt člana nastupila u Zagrebu, a ukop je izvan Zagreba
  • ako je smrt člana nastupila izvan Zagreba, a ukop je u Zagrebu

Ugovaratelj pogreba ima pravo na korištenje financijskih sredstava po ovom Statutu i u slijedećim slučajevima:

  • ako je smrt člana nastupila izvan Zagreba i ako se ukop obavlja izvan Zagreba i to na takovoj udaljenosti da nije moguće, svrsishodno niti isplativo organizaciju pogreba obaviti preko ove Udruge.

Pod Zagrebom se smatra uže i šire područje grada koje uključuje sva mjesta koja teritorijalno ili administrativno gravitiraju Zagrebu (npr. Samobor, Sesvete, Dugo Selo, V.Gorica, Zaprešić i sl.)

U slučaju u kojima se opravdano organizacija pogreba ne prepušta Udruzi, naslovnik računa ima pravo na refundaciju pogrebnih troškova prema stečenim pravima člana u roku od mjesec dana od dana smrti člana uz predočenje računa, dokaza o članstvu i izvoda iz matične knjige umrlih i to u onom iznosu koji se utvrđuje kao pogrebni standard za članove koji se ukapaju u Zagrebu.

Ako je pogreb člana izvršen protivno gore navedenim stavcima ovog članka, naslovnik računa koji je ugovarao i platio pogreb za pokojnog člana ili zakonski nasljednici pokojnog člana ako se naslovnik računa ne može utvrditi, imaju pravo na povrat uplaćene članarine umanjene za stvarne troškove u smislu članka 23. ovog Statuta (kao da je došlo do ispisa člana).

Članak 30.
Ako član posjeduje grobno mjesto, sve troškove groblja, obitelj ili osoba koja ugovara pokop za člana, plaća sama, s tim da joj Udruga u iznos stečenog prava obračunava iznos neutrošen za nabavu novog groba i troškove ukopa prema utvrđenom standardu.

Članak 31.
Ukoliko obitelj ili osoba koja ugovara pogreb za člana želi pogrebnu opremu višeg standarda ili mora nabaviti dio pogrebne opreme koji nije u važećem pogrebnom standardu, Udruga će im priznati financijski iznos na ime stečenih prava pokojnog člana, a razliku troškova moraju uplatiti po cijenama na dan ugovaranja pogreba koje će biti na snazi u Pogrebnom poduzeću Zagreb d.o.o., Radićeva 9.

Članak 32.
Udruga može za svog člana preuzeti obvezu plaćanja grobnih pristojbi, obvezu polaganja cvijeća na dan Svih svetih ili drugih datuma, a što će se detaljno utvrditi posebnim ugovorom.

GRAĐANI KOJI SE UČLANE KROZ NAGRADNU IGRU ILI POSEBNE UGOVORE

Članak 15.
Građani koji se učlane kroz nagradnu igru imaju prava i obveze utvrđene pravilima te igre. Građani koji su se učlanili temeljem posebnih ugovora imaju prava i obveze utvrđene predmetnim ugovorom.

Članak 16.
Iznimno od odredaba čl. 10., 11., 12.,13., 14. i 15. ovog Statuta, članovi će imati pravo na one iznose koje su uplatili, ako je njihova smrt posljedica samoubojstva, ratnih operacija ili velikih elementarnih nesreća (potresa, požara, poplava i sl.).

Udruga pridržava pravo utvrđivanja zdravstvenog stanja člana u času učlanjenja i utvrđivanja uzroka smrti ukoliko se član učlanio na rok od 5 i 10 godina, a umro je u prvoj godini članstva. U tom smislu Udruga može zatražiti od obitelji liječničku dokumentaciju iz koje će se utvrditi od koje je bolesti član bolovao u času učlanjenja, a koja bolest je bila uzrok smrti. Ako se utvrdi da je član u času učlanjenja bolovao od iste bolesti koja je bila uzrok smrti u roku od 12 mjeseci od dana učlanjenja, obitelj će imati pravo samo na onu svotu koja je za tog člana uplaćena do časa njegove smrti.

Udruga može po svom slobodnom uvjerenju odbiti učlaniti neku osobu na rok od pet i deset godina ako ima saznanja o lošem zdravstvenom stanju potencijalnog člana ili neke druge okolnosti ukazuju na mogućnost zloupotrebe statusa člana.

Članak 17.
Svaki građanin bez obzira na životnu dob može u svako doba platiti kompletan iznos trenutno važećeg pogrebnog standarda Udruge. Po uplati cijelog iznosa stječe pravo na onaj pogrebni standard koji će biti na snazi u času smrti tog člana.

Plaćanje pogrebnih troškova u cijelosti, unaprijed, može se izvršiti i u ratama, ali za stjecanje prava iz prednjeg stavka, moraju troškovi biti isplaćeni do kraja.

Članak 18.
Visinu upisnine, članarine i iznos redovnog odnosno izvanrednog standarda utvrđuje Upravni odbor imajući u vidu kretanje cijena pogrebnih usluga, pogrebne opreme i grobnog mjesta, dakle svih onih stavaka od kojih se sastoji redovni pogrebni standard, a pratit će se i tečaj njemačke marke te priliv i odliv financijskih sredstava.

Ukoliko dođe do porasta cijena, inflacije ili bilo koje druge neravnoteže u prilivu ili odlivu sredstava, Upravni odbor će donijeti odluke o povećanju upisnine, članarine, redovnog ili izvanrednog standarda.

Redovni pogrebni standard utvrđuje se u smislu čl. 28 ovog Statuta, a izražava se u financijskom iznosu. Izvanredni standard utvrđuje se samo u financijskom iznosu u visini redovnog pogrebnog standarda.

Članak 19.
Građani mogu prilikom upisa izabrati mogućnost plaćanja višestrukog iznosa članarine koju plaćaju za redovni standard prema odredbama čl. 10., 11., 12., 13., 14. i 15. ovog Statuta, a koja sredstva bi obitelj člana mogla u času smrti člana koristiti i za pogrebne troškove izvan utvrđenog pogrebnog standarda (npr. za nabavu crnine, oglasa u novine, organiziranja glazbe, nabave vijenaca, za karmine i drugo). U svemu ostalome primjenjuju se odredbe čl. 10., 11., 12.,13., 14. i 15. ovog Statuta.

Građani koji su već članovi drugih udruga za posmrtnu pripomoć, mogu također postati članovi ove Udruge i izabrati plaćanje članarine za redovni ili izvanredni standard prema odredbama ovog Statuta ili pak zaključiti ugovor o plaćanju grobnih pristojbi i drugo.

Isplata iznosa po osnovu izvanrednog standarda izvršiti će se ugovaratelju pogreba, odnosno naslovniku računa, nezavisno od prava koja proizlaze iz Zakona o nasljeđivanju.

Članak 20.
Član Udruge koji je za svog života u cjelosti podmirio pogrebne troškove plaćanjem članarine ili jednokratnom uplatom, može svoje stečeno pravo prenjeti na treću osobu, odnosno može svoje pravo iskoristiti za plaćanje pogrebnih troškova treće osobe. Time se njegovo člansko pravo gasi, ali ima pravo postati član Udruge pod onim uvjetima koji budu na snazi u času novog upisa u Udrugu.

POVJERENICI

Pozivamo sve one koji žele raditi kao povjerenici Udruge na upisu novih članova da se jave u poslovnici, Pavla Radića 9, Zagreb.
Obavljanjem poslova povjerenika za upis novih članova može se ostvariti dobra dodatna zarada i tako poboljšati svoje financijsko stanje.
Svi zainteresirani mogu se javiti na broj telefona 01/4882 024 ili na e-mail: članstvo@prva – građanska – posmrtna-pripomoc.hr.